SWITSMILE

Wednesday, July 28, 2010

Tempat2 ROH setelah berpisah dari JASAD

Apabila roh itu telah berpisah dari jasad kasar ini, maka org itu dinamakan telah mati, dan kini ia telah memulai menempuh alam barzakh. Sekarang dimanakah tempat sang ROH2 tersebut???

Menurut keterangan dari hadis , bahawa tempat kedudukan roh di alam barzakh sangat lah berbeza2 antara satu sama lain, ada yg sgt mulia dan terhormat tempatnya, dan ada yg sangat hina dan rendah sekali darjatnya,hal itu bergantung kepada tingkat kebahagian serta kesengsaraan yg dimiliki oleh ROH tu sendiri dimana dulunya ia bersatu atau bersemayam dengan jasad kasar org yg bersangkutan.

Ada yg bertempat yg tertinggi sekali (A'LA 'ILLIYYIN) iaitu rohnya para nabi,malaikat, n roh para shuhada.N golongan ini pula ada perbezaan tingkat,seperti yg disaksikan oleh Rasulullah saw sendiri sewaktu beliau menjalankan I'sra Mikraj.

Ada roh yg tertahan di pintu SYURGA,iaitu Ja'far bin Abu Thalib, krn Allah swt telah menganti kan kedua tangan nya yg terputus ketika berjuang di medan perang ( fisabilillah) dgn 2 buah sayap...

Ada roh yg tertahan di kuburnya,iaitu pemilik karung tempat harta rampasan perang yg dicurunya sebelum dibagi secara rasmi kemuadian mati syahid.

Dan ada gak roh yg terbelengu dibumi yg tak dapat naik ke alam lebih tinggi, yakni roh dari golongan rendah.

Ada plak roh yg menempati tungku2 yg sengaja disediakan oleh para penzina.

N ada gak roh yg bertempat didalam sungai2 darah sambil berenang memakan batu2an.

Walaupun tempat sekalian roh berbeza,maka tiap dari roh tersebut masih mempunyai hubungan yg erat dgn jasad yg berada didalam kubur..

PETIKAN dari buku BERITA ALAM GHAIB

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails