SWITSMILE

Friday, November 19, 2010

sejarah SANTA CLAUS ...X'Mas on d way...



Rata2 shopping complex dah wat promotion untuk x'mas next month...aku bukan sambut x'mas malah bukan tunggu pon...kalo ya tunggu pon tgu cita2 yg nak tayang kat TV bila x'mas aja...hehehe

Aku ada gak tolong2 bila nak x'mas...bukan apa SALE hehehe tolong perabih duit laki aku n tolong laku kan SALE yg depa buat...heheheh

Ha bagi sapa2 yg belum tau ttg sejarah SANTA CLAUS or asal usul dia..meh kita layan INFO aku kali nie....

Sebenarnya SANTA CLAUS ni bukan macam yg kita tau beRPERUT BUNCIT,BERBAJU MERAH N NAIK RUSA TERBANG.Sejarah dia berkembang mengikut zaman n tempat...

Santa Claus ni mula muncul pada abad k3. Org sejarah bercerita bahawa Santa Nicholas ni org terhormat dari MYRA, sebuah kota ROMAWI yg lani dkenali sbg TURKI...dia dlahirkan sekitar 270Masehi..dia dah jadi terkenal sejak dia muda g, Nicholas seorg yg suka membantu org miskin sepanjang hidup dia, bayar mahar untuk pompuan2 miskin.. Reputasi dia sebgai pberi hadiah jadi rahsia .. Dia dkenal terutama suka simpan COIN / sesuatu dalam kasut budak2..

dia ni mmg suka pakai JUBAH warna MERAH n salu dia ada anak yatim kecik tolong dia..

Sejak dia mati cerita dia selalu org kata...'St.Nicholas dsebut sebagai SANTO pelindung anak2'

Dia jadi popular sebab perangai baik hati dia, hingga abad pertengahan depa buat PESTA terus untuk meraikan sempena kematian dia...Hadiah kecik kat anak2...biasanya letak dalam kasut...

Time reformasi Protesatan abad k16, penghormatan terhadap org2 kudus KATOLIK dilarang di banyak wilayah EROPAH menyebabkan penurunan popularatis St. nIcholas.

Tapi kat BELANDA lain, still meraikan kematian St Nicholas dgn letak hadiah dalam kasut...kat belanda depa panggil SINTERKLASS yg pakai jubah merah ada asisten 'pari2' n naik kuda terbang n selinap kat cerobong asap untuk bagi hadiah..

SINTERKLASS mai ke AMERIKA dibawa oleh IMIGRAN BELANDA masa abad k17 n 18...dengan koloni baru nielah SINTERKLASS berevolusi....JENJENJENG...

Macam2 perubahan dah jadi...macam nama SINTERKLASS dh tukar jadi SANTA CLAUS dah n masa tu tahun 1773 dalam paper New York City. Istilah SANTA CLAUS semakin meluas...n depa gambarkan yg santa claus nie seorang yg boncettt n bukan gg org yg kurus ...berjambang n berjubah MERAH...dari situ lah Santa Claus tercipta dari St.Nicholas yg suka berjubah merah...punya perangai yg suka tolong org n bagi hadiah.walau dah mati org still ingat dia..

So kita yg hidup nie berbuat baiklah sesama manusia ...heehehe

itu lah salasilah sejarah SANTA CLAUS....
Aku tak sambut tapi kalo org nak bagi hadiah kat aku...aku ambik la...hahahah aku mmg suka hadiah pon....

Terima kasih buat DUNIA KITA...yg memberi INFO buat aku n aku tolong share kan dengan semua...


1 comment:

  1. thanks for sharing. taktau pun pasai sejarah santa kelos slame nih. hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails