SWITSMILE

Sunday, January 30, 2011

kenapa nafas BERBAU???





Alahai awat la NAFAS BUSUK ni...pasai apa...nak buat macam mana...

Rupa ada....tapi mulut alamak bau LONGKANG...huhuhuhuhu...

Nak tau pasai apa mulut bau busuk...
Ha tak GOSOK ALA KOBOI LA NI....nak cepat p mana....

selalunya NAFAS kita berbau dsebabkan oleh mulut kita..

sebab MULUT KITA TU KURANGGGGGGG BERSIH...
sisa makanan,plak n kalkulus yang tak dbersihkan dengan betul kat celah2 gigi, atas lidah tak bergosok or GIGI PALSU tak bergosoh or berbasuh..

sebab no.2 ada jangkitan kat dalam mulut..
contohnya gigi rosak,penyakit gusi,lesi mulut or bekas cabut gigi yang tak baik2..

sebab no.3 mulut yang ada gigi berKARIES

sebab no.4 masalah mulut kering,tak makan or minum (macam puasa) dalam masa yg panjang.

hmmm masalah mulut busuk nie boleh gak berpunca dari tabiat pemakanan kita macam

no.1 makan makanan yg berbau kuat

no.2 munim arak or minum minuman yg ada susu or bendda yang mudah masam

n last no.3 merokok....

so nak elak dari mulut kita tak bau macam longkang or ayaq parit marilah kita bersama2 ...

no.1 memberus gigi sampai bersih
no.2 guna flos untuk buang sisa makanan kat celah2 gigi
no.3 cuci perkakas gigi dalam mulut ( macam gigi palsu or aplians ortodontik ) kalau ada
no.4 cuci lidah
no.5 guna ubat kumur

INGAT : jumpa Doktor GIGI kat klinik sekurang2 nya setahun sekali, jangan MEROKOK ,banyak minum air masak sekurang2 nya 6 sampai 8 gelas jangan biar mulut kering, n p periksa kalau perlu...jangan tunggu sampai gigi dah belubang, sampai orang tegur mulut serupa longkang baru gelabah nak buat macam mana MULUT BAU BUSUK..

Thursday, January 27, 2011

baru tau kenapa FASHA bawa diri ke BALI .....






hehehe agak nya aku nie mmg ketinggalan la...
Rupa2 nya FASHA SANDHA ke BALI ritu...sebab BOYFRIEND dia JEJAI pergi melancung bersama2 bekas isteri dia n anak depa RAYQAL ..si fasha ni pergi membawa diri la...MERAJUK...

owhhhhaku mmg ketinggalan zaman betui...nasib OHBULAN ada...so dapat lah aku tgk gambar HAPPY FAMILY tu....

o wonder la hmmmm tapi apa kes plak FASHA N JEJAI PUTUS?????

natasha hudson



gambar TANIA HUDSON



sama la plak..tapi kakak nampak mata besaq sikit..




LEANN RIMES besarkan payudara demi TUNANG


sebelum


sebelum


selepas

Alah penyanyi lagu ' CANT FIGHT THE MOONLIGHT ' tu dengar kata dia sanggup besarkan buah dada demi tunang kesayangan dia EDDIE CIBRIAN ....hehehe so menarik n tertarik lew..

Saturday, January 22, 2011

maksud TAHI LALAT DI BADAN

Hahaha suka2 LALAT BUAT JAMBAN ....mana dan ja prek....euw....nasib tak tinggal bau...tinggal kesan jer...

Meh kita tengok apa LALAT nak bagi maksud apa bila dia berak kat badan kita...meh meh...


Tanda Firasat Tahi Lalat
Bibir atas kanan Banyak rezeki, pandai
Bibir atas kiri Ramai kawan, baik hati
Bibir bawah kanan Disegani orang, ramai yang suka
Bibir bawah kiri Pandai bicara, tak mudah kalah
Leher kanan Cerdas, jujur, berani menderita
Leher kiri Cerdas dalam segala hal dan banyak pengetahuan
Leher di tengah Tercapai cita-cita
Biji mata kanan Suka serong dan pembohong
Biji mata kiri Pembohong tetapi baik hati
Hujung mata kanan Baik hati, sopan santun, cerdas
Hujung mata kiri Baik budi, murah rezeki
Punggung kanan Agak mengalami kesulitan
Punggung kiri Malas dan suka duduk
Betis kanan Suka berhibur, boros
Betis kiri Rajin, tidak suka menganggur
Lutut kanan Bersikap tidak peduli dan tidak mahu berusaha
Lutut kiri Kurang kuat berusaha
Kepala sebelah kanan Terkabul cita-cita
Kepala sebelah kiri Sering menemui kesusahan
Kepala sebelah belakang Jujur, sabar dan tekun
Kening kanan Cerdas dan cekap
Kening kiri Cerdas dan sopan santun
Tengah kening Keras hati dan berani segala hal
Hujung mulut kanan Kecil rezeki, tak mudah kalah
Hujung mulut kiri Suka berpoya-poya
Ketiak kanan Dapat menyimpan rahsia
Ketiak kiri Jujur, banyak yang cinta
Pergelangan kaki kanan Suka keluar rumah
Pergelangan kaki kiri Kehendak kuat
Batang hidung Banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya
Pada hidung Banyak rezeki
Dagu bawah kanan Jujur dan baik hati
Dagu bawah kiri Bijaksana, dan berbudi luhur
Kemaluan kanan atau kiri Baik, suka senggama
Di kepala kemaluan (lelaki) Bakal beristeri dua
Tumit kanan Jujur dan banyak kawan
Tumit kiri Baik budi
Alis kanan Suka menolong dan baik hati
Alis kiri Ramai yang suka
Pangkal peha kanan Kemahuan kuat
Pangkal peha kiri Suka kerja apa pun
Telapak kaki kanan Tak mudah mengeluh
Jari kaki kanan Suka menolong
Jari kaki kiri Berbudi, suka berbuat baik
Bahu kanan Cermat dalam membuat keputusan, banyak tanggungan
Bahu kiri Suka kerja keras, banyak tanggungjawab
Buah dada kanan Baik hati, pendiam, simpan rahsia
Buah dada kiri Ramai kawan, setia pada pasangan
Lengan kanan Setia dan taat pada atasan
Lengan kiri Menepati janji dan rajin
Pipi kanan Ramai teman
Tengah-tengah pipi kanan Ramai yang suka
Tengah-tengah pipi kri Ramai teman
Ubun-ubun Kurang jujur
Pusat Cerdas, tangkas, tekun
Pusat bahagian kanan Sejahtera dalam hidup
Pusat bahagian kiri Beroleh kemuliaan
Pinggang kanan Sayang pada pasangan hidup
Pinggang kiri Disayang pasangan hidup
Dada kanan Dapat mengatasi masalah
Dada kiri Berani, jujur dan sabar
Telapak kaki kanan Tidak mudah mengeluh
Telapak kaki kiri Baik budi pekertinya
Siku tangan kanan Kuat ingin memiliki kejayaan
Siku tangan kiri Baik hati, suka menolong
Jari tangan kanan Serba beroleh keuntungan
Jari tangan kiri Serba baik bekerja
Jari telapak tangan kanan Banyak rezeki tetapi boros
Jari telapak tangan kiri Banyak rezeki dan cermat
Pergelangan tangan kanan Boros, suka bersukaria
Pergelangan tangan kiri Dapat berpangkat
Perut bawah kanan Banyak rezeki, suka memberi maaf
Perut bawah kiri Baik hati, tenang hidupnya
Sudut mata kanan dalam Disayang suami atau isteri
Sudut mata kiri dalam Tidak mudah dilupakan pasangan
Sudut mata kanan luar Baik budi, ramai yang cinta
Pelipis kiri Murah rezeki, dapat jadi kaya
Pelipis kanan Serba berhasil dalam usaha
Kelopak mata kanan atas Baik hati, ramah, berjaya
Kelopak mata kiri atas Baik budi, ramai yang suka
Kelopak mata kanan bawah Agak malas
Kelopak mata kiri bawah Agak bodoh, kurang bijak

bila PENGAWAS melamar...

hahaha tu lah detik2 waktu aku bersekolah menengah tingkatan 4 ....
Aku teringat seorang PENGAWAS sekolah lain telah bertukar ke sekolah aku...sekolah aku budak2 melayu boleh dkira dengan jari....jari tangan tau tak masuk jari kaki...betapa sedikitnya warga melayu kat sekolah tu....90% cina, 5 % india dan 5% melayu...nampak dak....hehehehe..kalau bab belajar n periksa....ada ja melayu selalu ketinggalan...tapi aku tak bagi can punya...alah g pun time tu aku bukan genius pon cuma ala ala pandai sikit jer.....alhamdulillah aku dapat tempat pertama bagi 1 subjek yang aku minat n dapat nek pentas ....yang pasti bukan bahasa melayu hehehehe

bahasa melayu aku hehehehe kena ambik PAPAER JULY kihkihkih...yang lain alhamdulillah...tu la gamak nya bersekolah majoriti bebangsa lain...tapi dapat tinjuk skill n asah OTAK ..kahkahkah...
sekarang lagi pandai....dok umah jar...hehehehe

eh dah jauh pegi nya cita aku nie...

Ha PENGAWAS yang bertukar sekolah tu....kami budak2 melayu nie asal ada ja budak melayu baru masuk terhegeh2 nak tengok sapa....sapa...sapa....cantik dak ...hensem dak...pandai dak...ha tu la soalan yang kami tuju sesama geng ...

lepas recess kami dah tau sapa dia....mai dari sekolah mana, nama apa...dok mana..masuk kelas mana..hehehehe

ada la seminggu kami semua dah kenai dia....ha la kata melayu sikit....asal ada kelas agama mesti dah interview...

wah dia pandai agama la....hmmm hensem gak...tapi al gelap sikit....alah COKOLAT..hehehehe
malu2 sikit tapi nada cakap dia ada ketegasan...owhhhh anak DOKTOR PAKAR BEDAH...

dok tak duduk masuk bulan ke 2 sekolah buka ....masa dia pindah sekolah baru buka...nak masuk tingkatan lebih atas...alah senang cakap lepas PMR la..

Aku dilantik menjadi SETIAUSAHA PERSATUAN AGAMA ISLAM SEKOLAH...dan PENGERUSINYA si PENGAWAS baru tu...hehehe

alah dia kan berkelayakan....pandai agama...cerdik pandai....hmmm so ok lah....lepas kelas agama dia mai jumpa aku...kata dia :

PENGAWAS : A'mulaikum TA
aku : W'salam
PENGAWAS : TA ustazah minta gambar un tuk buat majalah sekolah....
aku : alah tak bawa la t esok TA pas kat Ustazah sendiri ...
PENGAWAS: tak pa t dah ada TA pas aja kat saya...
aku : OK

Aku tak hairan sangat sebab mungkin ustazah bagi kerja kat dia soh buat...

Elok aku sampai kelas aku p duduk tempat aku n buka purse mana tau ada gambar terselit...
tengok2 ada plak....so dengan segera aku p hantar kat USTAZAH...

aku : nah USTAZAH gambar yang ustazah minta tu....ustazah nak kumpui sendiri nak saya pas kat (pengawas)

USTAZAH : ustazah tak minta pon gambar nak buat apa...

aku : erk saya silap dengar kot...maaf ustazah..

ha masa tu aku terasa lain dah eh apa plak nie...ustazah tak minta pon so tak kan dia yang minta nak buat apa...

dia kan pengerusi so dia ada cakap dengan aku nak no phone sebab mungkin lepas sekolah kita boleh discuss macam mana nak majukan lagi surau or nak buat aktiviti agama kat sekolah..so aku pin bagi lah...

satu hari dia call hehehe...sapa lagi PENGAWAS tu lah call aku....

tau dia kata apa... TA sorry pasai gambar tu...sebenarnya (PENGAWAS ) tu yang minta hehehe ...so dia elaborate kisah yang dia bekenan kat aku dari masuk sekolah g...so itu adalah helah dia...hehehehe aku gelabah gak ....

tapi time tu aku cakap kat dia elok2 yang aku minta maaf kat dia aku tak dapat terima dia sebab aku suka seseorang...huhuhuhuh tapi time tu aku suka ja kat orang tapi belum coupple g ...tapi dia kata dia kata aku jujur ...wah sedapnya dengar dia kata aku camtu...

dia kata lagi mungkin bukan time sekolah..mungkin lepas sekolah kita ada jodoh...

hahahaha nak tau apa g...lepas sekolah selepas 2 tahun kami habis sekolah kami berjumpa lagi...dia cari aku sampai depan pintu rumah...hahaha...tapi aku still tolak lamaran dia sebab aku time tu suka kat kawan yang telah membawa dia sampai ke depan pintu rumah aku....huhuhu sorry...

Kawan makan kawan...aku terbekenan kawan dia plak...kawan dia pon bukan sapa kawan aku time satu sekolah dengan depa gak..kahkahkah...

Alah tu semua cita lama sekarang aku dah dapat seorang suami yang baik lagi bertangggungjawab ...tapi yang pasti bukan kekasih or kawan sekolah aku dulu...

Aku berjumpa dengan suami aku pon org yang rekemen, kawan tak lama tau2 bertunang ....kawin


hahahah

Aku dulu,sekarang dan kerja

Aku dulu dan sekarang banyak bezanya....
hahahaha sapa pon bernama maknusia semua pasti berubah...tapi yang pastinya berubah kepada yang baik, maupun terbaik kan kan...

tapi yang aku nak cita nie bukan pasai aku dulu nie jahat or tak baik sangat hehehehe....sapa nak buka pekung kat dada....yang tu kita pandai2 lah....baik pon kita buruk lagi lah kita...nak berubah apa ja dari kita sendiri..kan

Aku dulu sebenarnya seorang yang pemalu..hehehe tak banyak cakap ..pendiam....orang tanya sepatah jawab sepatah....AYU gitu....alah bak PEREMPUAN MELAYU TERAKHIR..

tapi sekarang dah lain aku lah perempuan yang dah berevolusi kahkahkah....mau dak nya...

kadang2 kawan tempat keja leh kata aku nie kalah kan jantan...kihkihkih....cara jalan berubah...penampilan...aku mmg tak suka makeup pun cuma pakaian tu selalu berseluar la...nak pakai skirt OH NO...TIDAK...TIDAK...TIDAK...sebab bila aku pakaikan skirtt kat badan aku tersa bagai kan aku tidak menutupi seluruh badan aku...hehehe terasa angin jer...sejuk...kahkahkah..

selama aku bekerja 2 tahun sudah nie...pengalaman aku bekerja sebagai kerjaya lelaki lebih kurang 10tahun...
hehehe kira lama gak la tu...

Sekarang asal aku lalu kat bekas2 tempat kerja aku jar mesti aku terbayang n teringat tingkah aku dulu..macam tak percaya plak..ya la...apa aku tak buat ....panjat syiling...naik bumbung....kerabat tangga ....alah bak kata mmg kerja orang jantan aku buat...tapi aku tersangat HAPPY dengan apa yang aku buat...

yang sedihnya sekarang aku dah berhenti hampir 2 tahun aku d rumah sepenuh masa...buat aku betui2 BORING.... ha la dulu aku macam mana sekarangg macam mana.....badan aku aasyik sakit ja macam orang tua2...ha la nak gerak macam mana...terhad...dulu bebas hehehe tingkah laku perempuan kan lemah lembut....ayu gemalai....hehehehe aku argh...kadang2 buat aku tension gak...

Aku rindu kerja aku dulu...masa aku kerja dulu aku benti sebab aku tak tahan alahan masa megandung n tak tahan asyik gaduh dengan bos lain...huhuhuhu...aku nie ketagaq liat....orang kata aku lawan....hhehe tapi pada perkara yang tak betui la....malah kalau dalam opis tu dengar suara aku jar marah pekerja yg buat keja halai balai...

hmm t aku nak cari kerja semula tapi kena tunggu Aidil setahun lebih bagi dia leh berjalan aku kerja...support keluarga...

tak kerja susah kerja susah...hahahahaha

Friday, January 21, 2011

Alahai slow la sikit....

Aku tgh menaip untuk buat entry blog aku...tapi perasaan aku tak tenteram sat mengadap laptop sat tgk katil...ada orang mai melawat tok kat rumah...tapi sembang rabung sangat....kuat plak tu...Aidil dok tidoq ingat senang ka Aidil nak tidoq....

Dia bangun apa pun aku tak leh buat..dia nak main ja.....
Aduhhhhhhhhh kan dia dah bangun..........

huhuhuhuhuhuhu

Thursday, January 20, 2011

susu oh susu

susu semakin hari semakin mahai....napa erk barang budak2 mahai....???

kalau cakap bab pakaian lagi la sakit hati...mahai nak mampus...kalah pakaian orang dewasa...

haish pampers g susu g....pakaian g....hygiene g..huhuhuhu mmg cekik darah....macam mana kalo orang tak mampu yang beranak ramai...depa wat macam na ya...

Dulu Aidil minum sikit so leh bagi NAN kat dia harga 1 pek refill jatuh rm23.9 tu pon satu pek tahan seminggu...maksudnya kena beli 4 or 5 pek sebulan...sebab Aidil dah minum banyak sekarang...orang kata budak2 laki mmg makan n minum banyak...

2 pek dah rm47.9 kalo di darab 2 sebulan dah jatuh berapa tak masuk pampers pun sama 2 minggu 74pcs punya dengan harga rm37.9 tu pon kalo offer kalo tak offer rm43.9 74pcs...

huhuhhuuu parah parah...

Kesian Aidil dsebabkan itu kami dah tukar susu Aidil pada LACTOGEN tapi alhamdulillah dia minum...tapi ingat lepas dia setahun ada rezeki lebih nak tukar NAN balik...NAN 3 murah sikit 2pek jatuh rm37.9...hehehehe sabar ya Aidil...t daddy n mummy usaha bagi yang terbaik buat Aidil ok..

Tuesday, January 18, 2011

Janda's buat hal...

huhuhuhu apa hal plak nie masalah betul...

Macam2 gak aku dengar...tapi aku tak da kuasa nak betul kan nya....habis sapa yang ada kuasa nak betul kan JANDA'S tu....

Aku tak pasti sapa boleh tegur JANDA'S tu....kesian plak aku dengar...anak dah tak hirau kan...emak dia yang jaga...dah plak emak sakit2...suma kerja rumah emak yang buat kan semua...walau dia tak kerja ( CUTI ) pon emak dia yang jaga kan....bila dia di rumah kesian plak si anak asyik nagis jer...di jerkah di cubit budak tak bersalah tu...dia kecik lagi mana dia nak tau...kecuali di larang dan cakap elok2 benda nie tak boleh ke apa ker....

Kesian budak tu...nie mak kandung...kalo ,mak tiri ntah apa dh jadi dgn budak tu...
time cuti dah tak dok rumah sebab sekarang dah ada boyfriend...time kerja salu balik lewat...hmmm habis si emak 24jam sehari 8 hari seminggu hidup jaga anak dia...

Mana orang tua tu nak larat..dah la dah tua...sakit2 plak tu...
mana nak jaga anak dia yang BAIK SANGAT ...adui......

Kesian aku tak terhingga pada si emak dia...n si anak...
anak langsung tak dapat kasih sayang...dah berboyfriend plak anak lagi terabai...

Siapa kah yang bersalah...

tiap hari aku tengok si emak...letih jer...dah la bukan dari keluarga yang senang...mana makan kais pagi makan pagi kais ptg makan ptg...si JANDA'S asyik enjoy....

Nak harap beri nasihat...kawan2 pon sama ...depa la yang ajak keluar kata depa jom kita keluar release tension....jangan dok ingat perkara dulu...

Hahahaha kawan2 penghasut....aku tau kes nie pon sebab selalu nampak kat sebelah rumah..huhuhuhu

12 lebih ja mesti nagis, napa???

12 tgh malam ja nagis....
bukan aku terdengar ada orang nagis...
Aidil tu yg nagis tiap 12 tgh malam...
aku pon naik risau asal 12 lbh malam mesti nagis..
daripada aku risau terus naik seram...ya la 12 tgh malam tu beb..huhuhu

Adakah semua budak2 gitu, or dia mamai siang main banyak??
Ni tak sampai 12 dah nagis...buat aku tak leh tido...

nk hilang kan aku fikir bukan2 ni lah aku menaip..huhu
yang SANTAI nya aku tgh bedai SATAY ...suami aku baru balik diner dgn client dia....

Sedappppp n kenyang....= lemak dan GEMUK....huhuhu

Monday, January 17, 2011

Penulisan rosnita yang paling popular

hahahaha sebenarnya aku mmg suka menulis...tapi cuma conteng2 ja...pada apa yang aku teringat...baca...terlintas...tengok...kalo nak mengarang macam penulis tu masih belum ada bakat....cuma kadang2 aku berminat jugak....sebabnya aku suka membaca..tak kira apa bahan pon...kihkih...

bila mula berkecimpung dalam dunia blogger nie kerja aku hanya menaip pada apa yang aku terasa nak menulis....hehehehe suka2 nak berblog nie kena menaip selalu ha la ganti hasil penulisan contengan aku di muka kertas...so terluah and terbuang apa yang bersarang or terdetik di fikiran n hati aku....maksud nya kat sini tiada lah rahsia....betui dak...hahaha...

kadang2 bila aku blur apa yang aku nak tulis tu yang buat blog aku tu kadang2 ada entry tentang gosip artis ker.resepi kew. n benda2 bermanfaat juga ader..hehehehe blog aku nie specialty dia mmg ttg kehidupan aku personal aku...cuma bila lari tajuk yang macam aku kata baru aku search dalam goggle n share ...

Aku aku masuk GENGBLOGGER aku clik rosnita (nama aku) aku selalu tengok kat PENULISAN ROSNITA YANG PALING POPULAR ....nak try wat survey apa sebenarnya pembaca suka ttg blog aku..sama ada benda yang aku search kat goggle or cerita ttg aku..hehehehe..

yang sedih nya n genbira nya orang lebih suka apa yang aku search bukan suka baca ttg aku...hahahaha yg gembira nya pembaca mmg baik tak mau sangat masuk campur n hanya membaca aja kisah kehidupan orang len...kan kan ....

Apa2 pon TQ pada pembaca2 yang sudi SINGGAH AND MEMBACA AND LALU DI BLOG SAYA switsmile.blogspot.com

TQ

KHURAFAT


Asalnya kami nak p tengok cita nie hari jumaat malam...tapi dfikir2 kan kesian plak kat Aidil t....satu nya kesian sebab tak bawak dia, kena tinggal dengan mak tok dia, yang kedua takut gak tgk cita camni tgh malam t terbawa2 kerumah...g pon Aidil kecik g....cam tak elok plak ....

So dkesempatan itu kami p tgk cita tu keesokan harinya hari sabtu la.....tapi selepas suami aku balik dari kerja....tu pon dah lewat gak la....show pukul 5.50pm hari nak dekat maghrib sempoi...

kata suami aku ada orang cakap cita nie takotttttt....

Entah aku pon nak tengok gak berapa takot nya cerita nie yang boleh membikin kan aku rasa takotttttttttt...hehehhee belagak berani la plak...

Awal tayangan aku ok ja....sebab cita nie dari awal g dah ada hantu nya....kira non stop showing la...tapi alhamdulillah aku tak terasa takot nya cita nie....boleh la....

Sebab aku tak berapa suka Sabrina Ali tu....hehe....kesian Liana Jasmay dari belakon jadi budak2 terus sekarang dah jadi orang dewasa (bini orang)..heheehehe

Keletah

Dari hari kehari,bulan kebulan , dah masuk tahun baru n dah nak masuk bulan FEB..
3 . 2 . 11 genap Aidil setahun...hari yang sama masyarakat cina sambut CHINESE NEW YEAR hehehehe...apa2 pun cepat betui masa berlalu sekarang...

Aidil dah pandai ikut apa yang disuruh and kadang2 dia ajuk balik bila kita buat sumthing hehehehe...banyak akai...

ada lagu hindustan d TV dia kat sini dah tergoyang2...nak tergelak aku tengok...cerdik...sapa la ajar dia menari goyang2 badan hayun2 tangan....sambil senyum...commei..

bila daddy dia nak p keja dah pandai babye ..... babye lekas....babye ...dia pon babye...
hehehe...seronook tengok dari hari kehari dia dapat buat benda baru...

Aidil merangkak laju ...tak leh nampal ada ruang sempit antara sofa mau dia nak merangkak masuk...haiyo...jalan belum g...cuma masih dok raghais2 ( panjat nak berdiri jalan) lepas dapat berdiri dia sendiri lepas tangan bila dia nak jatuh dia gelak..hehehe manja....

nak makan....nampak ja roti GARDENIA sambil pangil NYA AM...NYA AM...pandainya anak aku...bagitau suruh suap dia makan roti...suka plak tu...chap...chap...makan

ingat t genap dia setahun nak buat kenduri sikit...tapi tak tau lagi tengok keadaan dulu..

Sunday, January 9, 2011

macam mana nak pilih BRA

kAJIAN telah dibuat terhadap wanita2 d seluruh dunia...80% tak tau kepentingan pakaian dalam, gaya size yang sesuai dengan payudara...

Yang paling best 9/10 wanita pilih size bra yang depa nak pakai tak betui, tak ikut kehenddak n keperluan badan n payudara dia...hehehehe

peringkat awal perkembangan tubuh wanita, payudara kecil dan tidak kelihatan. Umur sekitar 10 tahun, lapisan lemak dekat bawah epidermis tak terlalu tebal so masa mencapai tahap matang, berlaku perkembangan optimum tubuh wanita dan ,masa ni pertumbuhan payudara mulai matang.

macamna pun, lepas umur 35 tahun, pertumbuhan lemak di bahagian bawah epidermis dah sempurna n menyebabkan bentuk payudara mulai berubah dan mengendur.

pemilihan padanan coli yang sesuai saiz payudara dapat membantu memberikan ilusi tubuh lebih ramping, sempurna serta kelihatan tambah menarik.

Adalah penting bagi wanita untuk mengenal rupa bentuk dan posisi payudara mereka sama berbentuk bulat, pendulous (jatuh) atau pun kecil atau di dalam posisi normal, jauh n dekat.

Bagi mengenal pasti kiraan tepat untuk jenis payudara, gunakan teknik tiga segi. Jadikan titik puting dan tulang dada sebagai penanda.

Payudara normal adalah untuk ukuran sama antara tiga titik penanda, ukuran rapat jika jarak antara dua titik puting dekat manakala ukuran jauh jika titik yang sama mempunyai jarak yang lebih panjang berbanding jarak antara titik puting dan tulang dada.

Selepas anda mulai mengenal payudara sendiri, mulakan memilih coli sesuai supaya payudara yang besar tidak terlihat terlalu menonjol manakala pemilik payudara kecil tetap kelihatan feminin.

Contohnya wanita yang memiliki payudara bulat padat, kenakan coli potongan klasik bercawan penuh untuk mengelakkan kesan jangka panjang ketika proses pengenduran.

Jika selesa mengenakan coli tanpa dawai, anda perlu memastikan coli ada struktur sokongan tambahan dengan tali bahu yang lebar, kancing dan sayap belakangnya juga perlu lebar.


Pemakaian bra seharusnya tidak membebankan pemakai.untuk memastikan pemakaiannya selesa, pastikan cawan bra tidak menekan payudara, membentuk kesan membonjol atau sehingga isi kelihatan terkeluar di bahagian atas, tepi dan belakang lengan.


FAKTA:
payudara kecil
- Pilih cawan separuh atau tiga suku menutupi payudara dengan alas
- 't-shirt bra' dan 'push up bra' akan membantu memberikan kepadatan tambahan

payudara pendulous
- Coli berdawai paling sesuai untuk menampung dari bahagian bawah
- Coli berlapisan span boleh membantu mengisi bahagian yang kosong
- Coli tidak berdawai tapi bercawan penuh, mempunyai struktur sokongan tambahan, bertali lebar, kancing dan sayap belakang lebar sesuai untuk wanita yang memiliki payudara pendulous bersaiz besar.

payudara posisi jauh
- Pilih coli berdawai atau tidak berdawai yang direka khas untuk memberikan sokongan sisi lebih mantap kerana ia mampu merapatkan posisi payudara.

payudara posisi rapat
- Sebaik-baiknya pakai coli berdawai yang mampu menjarakkan kedudukan antara payudara (bahagian tengah coli yang terbahagi).

cara2 nak besarkan payudara

tajuk menarik g...

alang2 aku post mengenai payudara sebelum nie so aku continue dengan tajuk yg sama berkaitan kaedah lain plak...

Apa yg aku tahu or pernah baca....

salah satu penyebab untuk besarkan payudara kita adalah dengan kaedah urutan...tapi kena dengan cara nya n urut2 lembut n manja....kita urut sendiri bukan orang lelaki urut...kalo suami tu lain cerita la....kalo yg boyfriend tu dah melalut buat cerita lain lah tu...bukan muhrim tu beb...jangan .....

urut dia pelan2 ...jangan kasar2 sebab kat situ kawasan lembut, nipis n sensitif..

bagi wanita berbadan gempal selalu nya size payudara tak jadi masalah sangant cuma pada penjagaan nya kadang2 jadi masalah sebab bila berbadan size XXL badan selalu berpeluh n akan mula berbau...kat sini lah bakteria salu suka.... payudara kena jaga aset tu....hehehehe

kena cuci dia bersih2 ...haish sapa kata kat situ tak payah bersih kan...kena la....semua kawasan kepunyaan kita...kat badan kita kena bersihkan...

pada aku bila pakai bra yang berdawai payudara lebih nampak cantik n tterletak...berbanding yg tak berdawai..bila tak berdawai payudara mudah melandur labuh bila berat...kenapa berat bila kita gemuk, gempal...lemak terkumpul memudahkan lemak pada kawasan yg tidak terjaga melebeh..so bila kita guna bra berdawai payudara kita ada support..

Aku bukan nak tengok orang len punya saja2 cuma kadang2 tertengok nak macam mana depa jaga aset depa sampai cantik terletak macam tu..yang aku mmg perasan n dah selidik sapa yg tak suka guna bra berdawai payudara dia kembang or membesar lain sikit berbanding dengan orang yg suka guna bra berdawai...pada sapa yg tak pernah guna ..n baru nak guna pasti tak leh tahan lama sebab akan rasa sakit sebab ada dawai menolak payudara kita...itu tanda payudara kita membesar ...macam tak ikut acuan membesar tak da support..tapi mmg setengah org selesa so ok la...cuma pada aku aku selesa guna berdawai...alah orang dulu2 lagi la tak pakai terus leh besar cantik ja..tu semua atas kita sendiri pandai jaga or tidak ja kan...

hehehe tu suma atas maklumat yg aku dapat sendiri...kalo tak kena dengan korang minta maaf...
hehehehe tapi kalo nak besarkan pada yg kecil kena urut la....tapi make sure bagi yg tak kawin lagi sendiri urut..hehehehe

Saturday, January 8, 2011

akibat tak suka pakai BRA yg ada DAWAI


Ops sorry ....

Ha tajuk best punya...
Bukan apa saja nak share...jangan salah anggap plak...
Aku teringat lagi dulu2 ada mak2 beri nasihat supaya kanak2 perempuan yg sedang meningkat dewasa ..lebih2 lagi pada kanak2 yg berbadan gempal perlu memakai singlet or mini bra...untuk menghalang ia dari jatuh or lembik...tuttttt...ops sorry..(sebenarnya untuk menjaga kecantikkan dalam penumbuhan bagi proses pembesaran...(cantik)

bila dah semakin meningkat dewasa hendaklah memakai BRA yang ada besi...untuk menghalang ia dari jatuh...and menampak kan ia nya terlebih besar dari badan...euw memandai nya aku ni....tapi ianya adalah fakta....

bagi yg tidak suka memakai bra yg berdawai...risiko nya lihat lah sendiri...nak jadik gini...huhuhuhu minta simpang hehehehe...


kan aku dah cakap....pakai yg ada dawai punya....tak da dawai tak leh support....tu banyak sangat lemak berat....huhuhuuhu...
hehehee jangan marah...

vac mode : hari ketiga last day






vac mode : hari ketiga last day

bangun pagi gosok gg...cuci muka....terus mandi..huhuhu air sejuk so kami bertiga mandi air panasssssssssss...hehehehehe..kami bertiga siap awal gak la...actually kami nak keluar hotel kul 1 camtu tapi dah siap2 awal terasa lapar tak terhingga so kami keluar lebih awal...dalam 1130am kami keluar p cari makan dulu..makan ....nak cari tempat yg dekat dengan yg kami nak pi...so at last kami makan KFC jar..huhuhuhu..

Daddy dah beres keja dia...kami pon on d way gi KLCC...this is d 1st time visit KLCC for my dearest budak kecik...hahahaha dia biasa2 ja...cuma excited gila dia naik escalator sebab daddy dia bagi dia diri sendiri atas tu..n bagi dia bertaktih kat luar tu sambil ambil angin n asap rokok org2 yg dok luar untuk merokok..huhuhuhu cis......

kami jalan2 sampai letih...masuk dalam...nak cari makan tau2 ramai sangat juz beli air n auntie's anne jer sempat beli untuk jamu selera kahkah...

Kira ok la tuh...dah ramai sangat...hari senin pon ramai...so kata daddy jom kita berangkat pulang..takot t lewat sampai plak....

Kami bertolak dari sini dalam pukul 3 ptg..

ba bye KL....

c u d next trip...or maybe our next trip will b pahang or melaka ...hehehehe...

ENJOY...tq daddy

Friday, January 7, 2011

vac mode : hari kedua petang






vac mode : hari kedua ptg

satu hari bjln...ni p mines plak...mkn kt subwayyyy lepak lama kat situ letih...rest kaki...
sempat g nek boat..hehe...

njoy..letih...

Thursday, January 6, 2011

JANIN bila tengok cita hantu tak takutt DAMPING MALAM

Hahahahaha...nie 1st time aku g tengok cita hantu yang aku tak takot....salu kalo tengok cita2 berkenaan hantu nie aku pasti tutup muka aku dengan bantai or tangan....yg pasti mata aku nampak kecik ja supaya aku dapat tgk sipi2..hahahha...janji tau la sikit2 apa jadi kat cita tu...

Tapi kali nie aku tgk langsung tak teringat nak tutup muka aku or mata aku....huhuhuhuhu adakah aku semakin berani...erkkkkkk

tu no komen....bukan berani semangat ada sikit dari tak da langsung hehehehee...

Hari selasa lepas aku,suami n adik aku g wayang tgk cita JANIN ... dah selesai tengok keluar tu rasa tak puas sebab tak takut....SEDIH la plak cita tu wat aku nangis huhuhuhu.. aku tgk cita melayu tak pernah nangis tapi cita HANTU ni aku nangis plak...

so sebab tak puas .... kami tengok lagi tapi cita lain plak ...cita DAMPING MALAM....haisyer man....ni pon tak takot....huhuhuhu rugi plak...bukan niat aku nak try semangat berani aku sekarang cuma...aku nak test ja betui ka aku masih tak kuat semangat macam dulu n penakot sesangat...kot la aku dah berubah hehehehe...elok nak cuba cita plak ok ok ja...tak pa lah...tak mau try lagi...takot gak...kot2 huhuhuhuhu tak mau lah kata...biar ja lah...

Bila tidoq berlagu..

Ni yang buat aku nak tergelak ...bukan buat nak tergelak aja tapi aku dah gelak pon...buat orang tu tersedar kata ada orang gelak kat dia...ahahahahhahahahaha

Tiap malam kalo Aidil mengantuk sesangat lepas minum susu dia mesti buat bunyi sambil pejam mata dia....aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Salu kalo Aidil nak tidoq aku salu bertasbih kat dia....sambil tepuk2 peha dia....kadang2 urut kepala dia bagi dia asyikkkk..

Tengah aku subhanallah ...walhamdulillah...wala i la ha illallah...allah huakhbar....sebhanallah walhamdulillah wala ila ha ilallah allah hu akhbar.....sambil ulang2 .....degar dia dok aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

mula tu aku tak da la gelak aku tersenyum...bila makin lama makin kuat n panjang aku dah mula nak tergelak.....nyanyian tasbih aku pon dah tersekat2 sebab nak gelak...suami aku tgk psai apa aku tergelak2 kecik....dia tengok buat aku tambah nak tergelak...tak dapat control...

Lalu aku tersuara gelak aku tu...Aidil yang dok nyanyi sambil tidoq tu pun terjaga...dengar orang gelak kan dia masa dia tidoq...

Upssss sorry sayang...mummy nak tergelak....tak leh tahan dah...hehehehehehe...

Bum bum bum...k......sorry ..sorry..bum bum..sambil tepuk peha dia soh tidoq balik..

gambar serina CHEF WAN


baby ni bukan serina masa kecik tapi nie baby serina yg baru lahir


sama cantik sama padan


suka tengok omputeh masuk ISLAM n berbaju melayu encem..padan dengan serina...


tingat plak aku masa bersalin dulu...huhuhu tak da plak tringat nak ambik PIC gini ...rugi la plak rasa...


dalam PIC nie aku ternampak suami serina plak yg termegandung selepas serina melahirkan anak pertama hehehhe..

Wednesday, January 5, 2011

vac mode : hari kedua afternoon







vac mode hari kedua

tak awai sangat pon bangun...8lbh gak la...salu aidil t bangun g awai 7am bangun dah..sedap tido gamak nya...tapi malam aku selsema sejuk tak leh tido..tutup aircond Aidil berpeluh....huhuhuhu

Aku dah start selsema...arghhhh macam mana..kesian plak suami aku kesian gak Aidil...suami aku kena jaga Aidil dah dia tak larat memandu..ni nak tgk Aidil..kesian tapi aku tak lepas tangan terus aku tetap tgk Aidil gak...nak wat macam na dah mmg tido sekali..tetap akan kena jugak..huhuhuhu...

Aidil kesian sebab mmg dia pasti kena jangkitan aku..

Kami siap2 dalam 11am keluar...bangun awal tapi siap lambat....dengan nak proses Aidil...siap barang2 nak keluar konon nya kami keluar ni sampai satni malam baru balik..hehehe nak jalan sakan la konon nya..

mula tu destinasi kami nak ke MINES tapi tak mau p awal2 sangat takut nak pusing tak larat t tak leh p mana dah...

so destinasi pertama hari kedua nie kami ke ZOO NEGARA...hahah ramai gila....n yg 1st kali letih gila sakit kaki...kahkahkah...kami mmg tak mau nek train tu sat sangat ...tak leh nak belek binatang lama2...so kami jalan ja....jalan tu la sangat memenatkan tapi best...

yg bestnya kesian Aidil...kami bawa masuk kat kedai cenderahati so banyak lah binatang2 berbulu macam bear ...orang utam berbulu...dia pusing sini geli ..nak lari dari geli kat sini nampak bendda berbulu lain geli lagi....kesian tgk dia kami pon keluar dari kedai tu...so kami jalan semula tgk binatang...mmg best...ni 2nd time aku ke zoo negara...1st dulu masa kecik2 ...

hehehehe njoy sangat...tq b...for bringing us here..

Vac mode : hari pertama



Vac mode: hari pertama

Hari pertama tau bukan malam pertama...hehehe
Hari sabtu pagi kami bertolak dari rumah jam 1030am ...hahaha melente janji pukul 8am dah nak bertolak tau2 tak larat bangun pagi hari sabtu tu..kahkah..

Kami keluar rumah pukul 1030am ....ingat jambatan nak jam nasib baik....hehehehe ya la almaklum sekolah nak buka dah senin nie....

Tapi alhamdulillah tak....kami terus kan perjalannan dgn selamat.....n sampai kat PJ dalam 345pm check in terus rest sat...

Masuk ja bilik hotel Aidil punya la seronok....naik katil dia berenang tergelak kami laki bini...
aku lap muka dia salin pampers ingat dia ngantuk tapi dak...dia rasa rugi kalo tido...kahkahkah...
lepas magrib dah siap2 kami p cari makan...ada la nasi kandar kat situ..ntah mamak islam ka....india (konon nya mamak islam ) kat situ...tak tau la plak...suami aku pekena nasi...dia tak boleh tak da nasi...terketaq kahkah...aku tak makan...ninum ja trasa kenayng...cuma bila on d way balik hotel tu beli roti n tuna...

lewat gak tido..layan Aidil yg nak main sampai 11pm gak la....org nak tido awal kumpul tenaga nak p jalan sehari esok..hehehee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails