SWITSMILE

Thursday, March 31, 2011

bersedia...

terasa la gak ...bila dah lama duduk kat rumah...then sekarang tengah menunngu nak interview...terasa ketakutan and kegelisahan saat2 untuk di temuduga...huhuhu dulu aku yg menemuduga org sekarang orang akan menemuduga aku plak...kacau kacau....tapi apa2 pun aku akan bersiap sedia...what ever happen i must n can do it...

really hope to this opportunity...i wanna grab this and wont let it go ...
tapi dari segi mummy pada anak aku sorang yang commei nie...aku mula terasa rindu walau pun aku masih belum di panggil untuk ditemuduga malah kerja pon tak tau g dapat kew dak..hehehe macam nak dapat dah..g pon aku g kerja bukan tak balik tgk anak dah..huhuhu tapi tu lah selama nie aku ada dengan Aidil 24jam 7 hari seminggu...hehehehe

Thursday, March 3, 2011

sejarah Menara Eiffel
















Aku kenai menara Eiffel ni melalui gambar2 percutian ....kalu tak aku pon tak tau...hehhehe
Menara nie ada sejarah dia tersendiri...meh kita layan..

Menara ni dibangun dalam rangka pekan Pameran Dunia n perayaan Revolusi Perancis, menara dengan bendera berkibar di puncaknya dirasmikan pada 31 Mac 1889. Even da bantahan n protes dr penduduk Paris n kalangan cerdik pandai (intelektual) selama dia dibangunkan, kerangka besi ni menjadi simbol kota Paris dan menarik lebih dari 6 juta pengunjung setiap tahun.

Orang yg mereka cipta (arkitek) menara ni plak bernama Gustave Eiffel, Maurice Koechlin dan Emile Nouguier serta Stephen Sauvestre.

Bahan2 untuk buat menara nie...ceh macam nak memasak plak...heheehe
Besi baja dalam bentuk bersilang dari 18.038 biji yang diperkuat dengan 2.500.000 paku. Kerangka dari karya Gustave Eiffel ini tahan angin dan walaupun bahannya dari besi, berat menara hanya 7.300 ton.

Tinggi dia plak kalo kira dari tanah sampai tiang bendera, tinggi dia 312.27 meter pada tahun 1889, lani 324 meter dengan antenanya (aerial)

Tiap2 7 tahun sekali kena cat dengan 50 ton cat. And tukang cat tu kena lah berbakat macam olahraga ...akrobatik ni...hehehe senang nak melentur badan kot...kan menara tu complicated sikit.

Menara nie akan menjadi seorang GADIS ("Gadis Besi")bila dia diterangi dengan 352 projektor 1.000 watts dan berkedip setiap sengah jam pada waktu malam dengan 20.000 bola lampu dan 800 lampu disko.

Supaya menara ni kelihatannya lebih hidup, 4 lampu laser xenon 6.000 watts pusing2 kat puncak menara.

Ha jumlah tangga plak...adoi tak larat nak krabat kalo bagitau pon....huhuhuhu...
1.665 tangga bagi pengunjung yang suka nak exercise..hehehe. Ada 2 biji lift yang naik ke tingkat dua.

Mocha blended

Aku memang ketagih Mocha belended STARBUCK entah napa....3 hari lepas dah minum.....tapi tak habis...sebab tak habis rasa rugi....hehehehe tadi request g kat laki aku...kihkihkih...

Dia bagi...cuma aku la plak rasa....ish nak minum ke dak...kata nak kurus tapi nak yg berkalori tinggi macam mana...

tapi ritu aku timbang ada la turun 0.5kg huhuhu walau sedikit akan ku gagahi turunkan lagi....
oh mocha blended lepas ko ku sedut habis...ku masih teringat kan ko lagi..kenapa ya...ko bersama2 whipped cream membuat aku teringin bangat nak lagi n lagi...haish..

Wednesday, March 2, 2011

BLOG dengan hasil USD???

terima kasih pada kawan2 aku yang aku mmg tak kenai pon..hehehehe depa add aku ...jadi aku accept la...bila aku accept keadaan telah membaca aku ke suatu skrin dimana aku mmg join pon tempat tu....hmmmm bukan FACEBOOK mmg facebook depa kata buat duit tapi aku tak pecaya....n tak pernah teringin pon nak cuba...

jadi aku dah ke laman web tu jadi aku jelajah semula....sebab dulu aku mmg dah jadi ahli cuma tak jelajah kot...sekarang baru nak jelajah...jadi jelajah punya jelajah...aku buat create new entry dalam blog aku kat laman situ...

Aku wat entry tu pon last week dalam 5 hari lepas...laman tu kata buat blog anda n dapat income..so aku biasa la apa ja yang mendatangkan duit aku nak cuba...cuma kalau cuba kita membayar dulu tu yang aku tak mau....selalu nak mengelak...tapi kadang2 tak sempat nak elak aku dah kena lagi.....asyik2 kena tipu kena goda...huhuhu..

tapi kali nie aku saja2 wat blog tu tak bersungguh pon....taip2 suka hati aku dok merapu apa...tgk2 tadi aku buka yahoo mail aku laman tu cakap aku dah ada income ....aku apa g terus masuk laman tu la....tgk2 mmg ada....fuhhh dalam 5 hari orang baca entry aku walau tak ramai g view aku dah dapat wang USD terkumpul....
jadi aku sekarang nie beriya2 menaip blog kedua selain yang ini...

hopefully duit terkumpul kat sini n kat sinun jalan dengan laju....wah wah wah...sononk bukan kepalang walau sedikit....chaiyok2..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails